Alma - Selamiin Alma

Ojan Lola x Kössi


ER25306/12

s.12.3.2012
04.06.2021


Alma KoiraNetissä

Lonkat B/B
Näyttelyistä: ROP, 3xSERT, RYP-2

SAJ:n päänäyttelyssä VSP

Suomen Eestinajokoirayhdistyksen Kunniapalkinto Paras Narttu vuonna 2019

Alma on emänä Lempeen "Iijokelaiset" sekä "Multakurkut" pentueille.


Perheemme toiseksi koiraksi taloon muutti eestinajokoira Alma keväällä 2012. Jukalla oli jo osaomistuksessa kaverinsa kanssa suomenajokoira mutta ajatus omasta metsästyskaverista oli muhinut jo jonkin aikaa. Jukka ehdotteli aluksi suomenajokoiraa mutta en osannut ajatella suurehkoa ajuria perhekoiraksi, ja omassa ajatusmaailmassani koira ei elä pelkkänä tarhakoirana vaan perheen arjessa mukana. Niinpä minun valintani olisi ollut beagle, vaan miehen mielestä se olisi liian pieni metsästyshommiin vaihtelevissa maasto-olosuhteissa. Aikamme sitten teimme taustatyötä ja löysimme eestinajokoiran, keskikokoisen/pienehkön ajokoiran jota kuvaillaan tasapainoiseksi, eloisaksi ja ystävälliseksi, sisukkaalla työinnolla ja sointuvalla haukulla
ajavaksi roduksi.

Alma on sopeutunut perhekoiraksi erinomaisesti. Se on osoittautunut juurikin edellä olevan kuvauksen mukaiseksi. Kotioloissa se on rauhallinen, lempeä ja pitkäpinnainen mutta metsään päästessään siitä tulee sitkeä ja kova. Jukan ei tarvitse kuin vilauttaa tutkapantaa ja koira olisi samantien valmis hommiin. Alman hakulaajuutta on aika vaikea kuvailla tarkasti; kun koiran kanssa liikkuu metsässä se tekee hakulenkkejä. Jos isäntä asettuu tulien tekoon lähtee se itsenäisesti etsimään yöjälkeä. Alma on hyvin jälkitarkka hakija joten välillä ylösottoihin saattaa kulua aikaa. Siitä on kuitenkin tullut melko varma ylösottaja joten ajopuoltakin on tullut mukavasti treenattua tässä parin talven aikana. Ajossa Alma tekee jälkitarkasti työtään ja on vielä hieman tiukka antamaan ääntä, mutta parempi vähän tiukka kuin löysä ajuri. Tällä tarkoitan koiran rehellisyyttä ajotilanteessa; äänestä on helppo lukea kuinka kaukana koirasta jänis etenee. Ajoääni on Almalla hyvä ja moniääninen lisättynä hyvällä kertovuudella. 

Eestiläiset yhdessä kauden 2015 viimeisellä ajoreissulla: Selamiin Alma ja Rilla

Tiukkuuden vuoksi ei kuitenkaan vielä tänä talvena lähdetty kokeita starttaamaan mutta seuraavalla kaudella olisi kyllä tarkoitus korkata ura käyntiin. Tähän mennessä Alma on ajanut vain jäniksiä ja se on riittänyt meille. Ajovauhti on sulalla kelillä ollut yleensä noin 7-12km/h mutta välillä on tutkan mukaan ollut vauhtia jopa 19km/h. Lumen aikaan vauhti toki hidastuu riippuen hangen paksuudesta ja upottavuudesta mutta Alma on kuitenkin ollut hyvä etenijä keveytensä vuoksi myös hankiolosuhteissa.
Metsästysreissuilla Alma on näyttänyt sopeutuvansa uuteen porukkaan ja tulevansa toimeen vaivatta toimeen muiden koirien kanssa. Myös tottelevaisuus metsässä on hyvällä mallilla, Alma tulee kutsusta luokse ja antaa kytkeä itsensä hihnaan. Tämä onkin mielestämme yksi koiran tärkeimmistä ominaisuuksista myös metsästettäessä mutta ennen kaikkea ajokokeissa.


Kävimme Selamiin kennelissä huhtikuussa 2012. Tämä kaunis, reipas ja itsenäinen pentunen valloitti meidän sydämet.

Match Show 05/13

19.10.2013 Alman ensimmäinen jänis

Kuopio 22.3.2014 Vilma ja Alma Junior Handler 3-sija

Ristiinassa 19.7.2014 AVO ERI-1 SA PN-1 SERT ROP

24.2.2015

24.2.2015

Alma-mummukka 8,5v 11.10.2020